maandag 27 juli 2009

Wel of niet in Honduras?

Ja..... afgelopen vrijdag was weer een spannende dag. Zou Zelaya wel of niet naar Honduras komen? En wat zal er gebeuren als het zover is? Uiteindelijk kreeg ik meer actuele informatie via het thuisfront, dan ik op kantoor via internet kon vinden. Een aantal collega´s luisterde naar de radio, en beetje bij beetje werden we op de hoogte gesteld van alles. En dan nog, terwijl er livebeelden zijn, beweert de een dat hij wel in Honduras is geweest (bueno, 3 meter over de grens ofzo), en de ander dat hij in niemandsland stond tussen Honduras en Nicaragua. Laten we het erop houden dat hij de grens van Nicaragua is overgestoken ;-).

Later in de middag zagen we een militair vliegtuig over Santa Rosa vliegen... maar eigenlijk is het verder het hele weekend rustig gebleven. Althans in Santa Rosa.

En hoe voorzichtig moet je zijn met berichtgevingen over de situatie hier, zeker als buitenlander? Een Canadese studente die een paar maanden bij ons zit voor haar scriptie, heeft vlak na de coup een artikel over de hele situatie geschreven in een Canadese krant. Op een van de universiteiten heeft een student het artikel gevonden en besproken in de klas. Via via is het artikel intussen verspreid in Santa Rosa en ik heb tot nu toe alleen maar negatieve reacties gehoord. Als buitenlander geeft zij aan geen mening te willen vormen, maar doet dat toch. En dat valt in het verkeerde keelgat bij velen. De een generaliseert het als de mening van alle buitenlanders in Santa Rosa, en de ander als de mening van mijn organisatie. En dat brengt onze organisatie natuurlijk weer in gevaar, want mensen gaan zodoende een verkeerd beeld van ons krijgen. Bovendien citeert ze uitspraken van een aantal collega´s uit een interne vergadering. Niet netjes dus... en zo zie je maar weer hoe voorzichtig je nu hier moet zijn.

Verder was er vrijdag nog andere sensatie, omdat de politie midden op de dag een gearresteerde jongen, die al was geboeid en probeerde te ontsnappen, had doodgeschoten. Maar blijkbaar vond niet iedereen het even erg, want hij was een grote boef, had al veel berovingen op z´n naam staan, dus ja... die zijn ze liever kwijt...

Deze week komt m´n vader hiernaartoe!! Alles geregeld om hem op te halen en tot dit weekend in spanning gezeten of hij nu wel of niet kan komen... maar zoals het er nu naar uit ziet, kan hij komen. En dan nog 3 weken werken en dan gaan we samen terug naar Nederland...

1 opmerking:

Laura zei

Hee Wen,

Jaaaa, pap is bijna bij je! Kun je je eindelijk lekker in de watten laten leggen... oh nee, er moet natuurlijk ook nog een beetje worden ingepakt! ;)

Hou vol, nog even en je bent weer bij de rest van ons!

XXXX
Laura