woensdag 1 juli 2009

De spanning stijgt...


De afgezette president Zelaya is van plan om donderdag naar Tegucigalpa te reizen om daar zijn werk als president van Honduras weer op te pakken. De spanningen stijgen dus, want wat gaat er gebeuren? Hoe gaat de nieuwe regering reageren?

Intussen gaan de protesten in veel plaatsen door, is de burgemeester van Colon bij protesten uit zijn ambt ontheven en past politie en leger geweld toe bij demonstraties tegen de nieuwe regering. Vandaag vond in Tegucigalpa ook een demonstratie plaats VOOR de nieuwe regering, en daar werd uiteraard geen spatje geweld tegen gebruikt. Opnieuw werd vanochtend een nationale TV-zender gesloten door het leger en kunnen veel radio- en tv-zenders nog altijd niet uitzenden (behalve de pro-Micheletti kanalen). Ontvoeringen van journalisten vinden ook nog steeds plaats. Zo is een journalist, met wie een collega vaker samenwerkt, samen met z’n dochtertje van nog geen 2 jaar ontvoerd en voor zover ik weet, nog niet terecht..

Door de gesloten grenzen dreigt er snel een benzinetekort te komen en wie weet op lange termijn ook een voedseltekort. Veel sociale organisaties uiten hun zorgen over de politieke toestand via internet en proberen vooral zoveel mogelijk op internationaal niveau bekend te maken welke misdaden er momenteel in dit land worden gepleegd.

En het blijft moeilijk een mening te geven over de hele situatie. Zelaya wordt nu door omringende landen als een soort van held gezien, terwijl hij natuurlijk ook een grote boef is – en dat weten veel mensen hier natuurlijk ook. Wat voor de meeste organisaties hier vaststaat, is dat de staatsgreep illegaal was, een misdaad tegen de democratie is en dat de nieuwe president niet mag worden erkend als nieuwe president. Maar een oplossing vinden zal moeilijk zijn: er wordt verwacht dat het niet gemakkelijk zal zijn Zelaya zijn oude positie terug te geven.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland heeft inmiddels niet-essentiële reizen naar Honduras afgeraden. Laten we hopen dat er morgen beter nieuws is en we een beetje uit de spanning van de afgelopen dagen kunnen komen.

(bijgaande foto’s heb ik op internet gevonden – demonstraties in Tegucigalpa)

1 opmerking:

Denny zei

lekker weer zeg...
Hou je t nog wel vol??/