donderdag 11 september 2008

¿Tiene hambre? ¡SÍ! ¿De qué? ¡DE JUSTICIA!Eind vorige week heb ik een tweedaagse workshop gevolgd met collega’s van de afdeling “Incidencia Politica para la Gestion de Riesgo y Mineria” (IGRM), die zich bezighoudt met de de thema’s risicomanagement en mijnbouw. Interessante workshop van de “Mesa Regional de Occidente para la Gestion de Riesgo” over een strategisch werkplan. De workshop was een dag na de presentatie van de afdeling PPC en een collega van IGRM had PPC uitgenodigd om deel te nemen aan de workshop om ideeën uit te wisselen en 1 collega was warempel gekomen en nam actief deel aan de workshop. Was nog niet eerder gebeurd.

De nadruk van het werk van de “Mesa” ligt op politieke beïnvloeding op het gebied van risicomanagement en mijnbouw. Om o.a. te voorkomen dat rampen als Orkaan Mitch (1998) nogmaals in dergelijke omvang schade aanrichten. Een van de aandachtspunten in hun strategie is om de bevolking te betrekken in risicomanagement en hen in hun positie te versterken. Dit betekent dat er wordt geprobeerd van beneden naar boven te werken in plaats van ideeën en strategieën te implementeren waar de bevolking niet op zit te wachten. En dus moet er ook aandacht worden besteed aan een communicatiestrategie: hoe kunnen de doelgroepen optimaal worden betrokken bij het proces?

Vervolgens ben ik deze week met dezelfde collega’s naar een demonstratie tegen corruptie in San Pedro Sula geweest – de “industriële hoofdstad” van Honduras. Corruptie is overal in de samenleving aanwezig, zo werd ook duidelijk gemaakt door de verschillende sprekers. En toch stak 1 vrouw er bovenuit door simpelweg dit te zeggen: we roepen vandaag dat we als 1 eenheid tegen corruptie moeten vechten, maar vergeet daarbij niet dat hier vandaag ook mensen in ons midden zijn, die 2 of 3 dagen niet hebben gegeten omdat ze simpelweg niets hebben. We moeten vechten voor de campesinos, waarvan meer dan 80% in armoede leeft. Klare taal en begrijpelijk voor iedereen.


Het was de eerste keer dat ik überhaupt aan een demonstratie heb deelgenomen en ik moet zeggen dat het je toch wat doet als je deze mensen met zoveel passie ziet strijden voor gerechtigheid, openheid, gelijkheid en betere leefomstandigheden voor de arme bevolking.

Verder weer leuk nieuws: afgelopen weekend ben ik uitgeweest en heb warempel kunnen dansen :-), de volgende dag een zwembad ontdekt en zondag een (paar) “trago de madre” gedronken. Er is maar 1 tent in Santa Rosa waar je dit kunt drinken en al heb ik geen idee wat er allemaal in zit (alcohol is een onderdeel ;-)): het is heerlijk! En je kunt het niet bij 1 glas laten, dus de zondagmiddag was goed besteed!


Afgelopen maandag heb ik eindelijk mijn spullen gekregen en dus was ik als een gek in huis aan het rondrennen. Ik heb boterhammen met hagelslag gegeten, slaap nu onder een heerlijk dekbed en heb weer een ruime keuze aan kleding J.

M’n huisje voelt al weer een beetje meer thuis met m’n boeken en fotolijstjes.

En op werk zijn weer meer vorderingen: ik heb net zo lang met Melissa gezeten tot ik een datum eruit kreeg om een workshop te organiseren, eind deze maand. Dus dat wordt hard werken en ik hoop dat m’n vermoeden juist is en dat veel mensen willen deelnemen. Nu nog vorm gaan geven aan de workshop, maar dat gaat ook wel lukken, want daarin wil Mario me wel helpen. Yep, ik heb er wel vertrouwen in dat die workshop een succesje gaat worden!

5 opmerkingen:

Beate zei

Lieve Wendy,

Dat klinkt goed!! Hmmm, boterhammen met hagelslag...ik moet nodig naar de Plus. Fijn dat de zaken goed gaan. Hier ook alles in orde! Tot snel op MSN of Skype.
Liefs, Beate

Ingrid zei

H3ll no, Wendy won't go!!!
Te gek man, een beetje rallyen tegen corruptie!
Het klinkt nu warempel alsof je een echt baan hebt, druk, druk, druk!
Goed hoor!
Fijn ook dat je eindelijk al je spullen hebt, een stukje HOLLAND, HUJ, HUJ, HUJ!!!

Zoentjes van nog steeds de spacerangers

Tom en Adine zei

Ha megaWendy,

hagelslag in de cargo, wat een goed idee! Is de inrichting al naar je zin met al je vertrouwde spulletjes?
Leuk dat je binnenkort een workshop gaat geven. Denk wel aan "ownership" hè! Hoe is het met jouw werkplan enzo? Sorry dat ik ernaar vraag, maar ik was benieuwd. Ik moet er nu binnenkort echt mee aan de slag.... hopelijk gaat het lukken.
veel liefs vanuit een onrustig Pakistan

Anoniem zei

Ben wel benieuwd naar dat rare drankje van je. Toch niet zoiets smerigs als wat ze in de Filipijnen hadden; halo-halo.... Leuk dat je eindelijk je eigen spulletjes hebt ontvangen, kun je tenminste iets aan die echo doen in je huis. hahaha...
Groetjes Bonny, Erik, Stijn en...?

Denny zei

Ow dus gaat allemaal de goede kant op... :D zie je wel, t heeft allemaal z'n tijd nodig. Hagelslag hehe geen Vocking worst ;)

Hang in there!
Cheers Denny